Translate

Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Ερωτήσεις σε αλλεργιολόγο Μέρος 1ο

Αγαπητοί αναγνώστες του Minoan Bee σε αυτή την ανάρτηση έχω τη χαρά να εγκαινιάζουμε μαζί μια νέα ενότητα με την ονομασία Το Κεντρί του Κηφήνα. Ο τίτλος είναι λίγο παράδοξος καθώς ο κηφήνας δεν έχει κεντρί. ´Οπως έλεγαν οι παλαιοί, μεγάλοι δάσκαλοι της μελισσοκομίας οι κηφήνες είναι άκεντροι. Φανταστείτε όμως τι θα συνέβαινε αν κάποια στιγμή αποκτούσαν!
Σε αυτή την ενότητα λοιπόν ρωτάμε ειδικούς για να λάβουμε τεκμηριωμένες απαντήσεις. Το Minoan Bee έχει την τιμή να φιλοξενεί στις σελίδες του τον ιατρό Εργαζάκη Μηνά, ειδικό αλλεργιολόγο και κλινικό ανοσολόγο ο οποίος δέχτηκε να μας παραχωρήσει μια συνέντευξη για τα θέματα που αφορούν την υγεία μας, διάφορα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν από την ενασχόληση μας με τις μέλισσες και τι επιδράσεις έχουν στο ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Πριν από όλα όμως θα ήθελα να ευχαριστήσω τους διαχειριστές και τα μέλη του μελισσοκομικού forum MELISSOLOGIA H.B.F. για την άμεση ανταπόκριση τους να θέσουν ερωτήματα και προβληματισμούς για το σημερινό μας θέμα. Ελπίζω οι απαντήσεις που θα δοθούν να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος των ερωτημάτων σας. Ακόμη όμως και αν σας δημιουργηθούν νέα ερωτήματα, εδώ είμαστε να ανταποκριθούμε. Οπότε μη διστάσετε ούτε μία στιγμή να θέσετε ερωτήματα στα σχόλια. Αν έως σήμερα δεν έχετε επισκεφτεί το forum MELISSOLOGIA H.B.F. μπορείτε να το πράξετε εδώ
Η παρούσα συνέντευξη έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση καθοδηγητικό για την αγορά φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων ή τον τρόπο της χρήσης αυτών. Ο συμβουλευτικός χαρακτήρας της ανάρτησης δεν δεσμεύει τον διαχειριστή σε καμία περίπτωση όπως επίσης και τον συνεντευξιαζόμενο από πρακτικές των αναγνωστών ακόμα και αν θεωρούνται ορθές από τους ίδιους τους αναγνώστες. Τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα δεν είναι καραμέλες!!! Πριν πράξετε το οτιδήποτε συμβουλευτείτε κάποιον ιδιώτη ή Νοσοκομειακό ιατρό αλλεργιολόγο.


Ποιες είναι οι απαραίτητες εξετάσεις που θα πρέπει να υποβάλλονται όσοι ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τη μελισσοκομία;

Μ.Ε.:
Απαραίτητες εξετάσεις δεν υπάρχουν. Δεν υπάρχει προγνωστική εξέταση που να δείχνει αν θα εμφανιστεί αλλεργία ή όχι. Οι μελισσοκόμοι είναι μία ειδική ομάδα. Είναι θεμιτό όταν ξεκινάνε να γνωρίζουμε την ειδική IgE (Ανοσοσφαιρίνη). Υπάρχει η ολική IgE και η ειδική IgE που ζητάμε να κάνει ο υποψήφιος μελισσοκόμος. Οι εξετάσεις αυτές πραγματοποιούνται στα μικροβιολογικά εργαστήρια. Σε αυτές τις εξετάσεις θα πρέπει να προστεθούν και οι εξετάσεις για τις σφήκες για να έχουμε πλήρη εικόνα σε πιο επίπεδο βρίσκεται ο οργανισμός. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να μας δοθεί η πληροφορία αν θα αντιδράσει ή όχι ο οργανισμός στα μελλοντικά κεντρίσματα.

Ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σε υπέργηρους και παιδιά από κέντρισμα;

Μ.Ε.:
Τα παιδιά αντιδρούν πιο εύκολα και παρουσιάζουν πιο συχνά κνίδωση δηλαδή εξανθήματα (φλούμπες, καντήλες, πετάλες). Η κνίδωση μπορεί να εμφανιστεί σε διαφορετικό σημείο από το σημείο νυγμού (κέντρισμα). Αν κάποιος ενήλικας εμφανίσει τέτοιο σύμπτωμα δηλαδή να εμφανίσει κνίδωση σε διαφορετικό σημείο από το σημείο νυγμού μπαίνει στην ομάδα υψηλού κινδύνου. Στα παιδιά τέτοια συμπτώματα “χαρίζονται” λόγω του ότι εμφανίζονται πιο εύκολα.

Οι απασχολούμενοι με τη μελισσοκομία μπορούν να εμφανίσουν ευαισθησία; Υπάρχουν κάποια στάδια εξέλιξης ή με το πρώτο κέντρισμα ευαισθητοποιείται ο οργανισμός;

Μ.Ε.:
Οι μελισσοκόμοι κατατάσσονται στην ομάδα υψηλού κινδύνου δηλαδή έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να δεχτούν κεντρίσματα ευνόητο είναι να εμφανίσουν πιο εύκολα και αλλεργική αντίδραση.
Με το πρώτο κέντρισμα κανείς δεν εμφανίζει αλλεργία πλην εξαιρετικά σπάνιων περιπτώσεων. Με το πρώτο κέντρισμα εμφανίζεται  ευαισθητοποίηση δημιουργείται στον οργανισμό το λάθος αντίσωμα και μπορεί αργότερα να εμφανίσει αλλεργία είτε στο δεύτερο, είτε στο χιλιοστό είτε στο εκατομμυριοστό κέντρισμα και για συγκεκριμένο υμενόπτερο. Αν δεχτούμε κέντρισμα από μέλισσα στη μέλισσα θα εμφανίσουμε ευαισθησία και όχι στη σφήκα. Η μέλισσα και η σφήκα έχουν διαφορετικό δηλητήριο παρόλο που ανήκουν στα υμενόπτερα.

Αλλεργικοί σε φυτά, σε φάρμακα, σε τροφές, σε φάρμακα, σε επιθήλια ζώων κ.α. έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν ευαισθησία στο δηλητήριο της μέλισσας;

Μ.Ε.: Δ
εν είναι σίγουρα απόλυτο ότι έχουν περισσότερες πιθανότητες. Εάν όμως κάνουν αντίδραση υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να κάνουν σοβαρότερη αντίδραση εν συγκρίσει με κάποιον που δεν ανήκει στην παραπάνω κατηγορία.
Επί παραδείγματι αν κάποιος που πάσχει από αλλεργικό άσθμα είναι πιο εύκολο να εμφανίσει αντίδραση του αναπνευστικού συστήματος αν τσιμπηθεί από μέλισσα.
Ίσως είναι υψηλότερος ο κίνδυνος σε σχέση με αυτούς που δεν έχουν αλλεργία αλλά χωρίς όμως αυτό να καθορίζεται απόλυτα.

Ποιοι προληπτικοί κανόνες θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη ώστε να μειωθεί το ποσοστό εμφάνισης αλλεργίας;

Μ.Ε.:
Για να αποφύγουμε την εμφάνιση αλλεργίας θα πρέπει να αποφύγουμε και τα τσιμπήματα.

Οι μελισσοκόμοι όμως όπως προαναφέραμε βρίσκονται σε μια ξεχωριστή κατηγορία από το μέσο πληθυσμό.

Μ.Ε.:
Οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να δέχονται τσιμπήματα σε ταχτικά διαστήματα. Να μην δέχονται μαζεμένα τσιμπήματα, στο μεσοδιάστημα από το τελευταίο κέντρισμα να μην υπάρχει μεγάλο χρονικό κενό. Οι μελισσοκόμοι που δέχονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αναφυλακτική αντίδραση χωρίς όμως να αποκλείονται από την ομάδα υψηλού κινδύνου.

Ο γονότυπος (η κληρονομικότητα) μπορεί να είναι επιβαρυντικός παράγοντας στην εμφάνιση ευαισθησίας;

Μ.Ε.:
Δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο βάσει της διεθνούς βιβλιογραφίας όπως για παράδειγμα αν ο μπαμπάς ή η μαμά είναι αλλεργικοί στην ρινίτιδα αυτόματα και στο παιδί αυξάνει το ποσοστό κατά 25-30% σε αντίθετη περίπτωση που το ποσοστό είναι περίπου στο 12% όταν οι γονείς δεν είναι αλλεργικοί. Δεν έχουμε απόλυτα ξεκάθαρα ποσοστά.

Υπάρχει προγνωστικός παράγοντας για την εμφάνιση αλλεργίας για τη μέλισσα και τη σφήκα;

Μ.Ε.:
Όχι δεν υπάρχει.

Σε πόσο χρόνο από τη στιγμή του κεντρίσματος (εάν αυτό γίνει αντιληπτό) εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα;

Μ.Ε.:
Σε χρόνο μηδέν μπορεί να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα. Όσο πιο γρήγορα εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα τόσο πιο επικίνδυνο είναι το αλλεργικό επεισόδιο.

Το σημείο κεντρίσματος παίζει ρόλο ως επιβαρυντικός παράγοντας στην εμφάνιση ευαισθησίας; Δηλαδή η επικινδυνότητα αυξάνεται όταν βρίσκεται κοντά στο κεφάλι και μειώνεται όταν βρίσκεται μακριά από αυτό;

Μ.Ε.:
Είχε πραγματοποιηθεί μια καλή εργασία στο Αττικό Νοσοκομείο σε μελισσοκόμους στη Βόρεια Ελλάδα και τα αποτελέσματα απαντούσαν ακριβώς σε αυτό το ερώτημα. Αποδείχτηκε πως ο νυγμός στο κεφάλι είναι υψηλότερου κινδύνου για την εκδήλωση αναφυλαξίας.

Μετά από κέντρισμα ποια αναφυλακτικά σημάδια θα πρέπει να μας ανησυχήσουν;

Μ.Ε.:
Αυτά που αποκαλούμε σημάδια συναγερμού και σχετίζονται με τη ζωτική λειτουργία τους. Σημάδι πρώτο: Συμπτώματα που σχετίζονται με τη φωνή και εκδηλώνονται με το βράγχο φωνής (βράχνιασμα), αλλοίωση της φωνής, Η δυσκαταποσία (δυσκολία στην κατάποση ακόμη και της σιέλου) ένδειξη πως κλείνει ο λάρυγγας. Αυτό το σημάδι μπορεί να αποβεί θανατηφόρο για το μελισσοκόμο. Σημάδι δεύτερο: Συμπτώματα που σχετίζονται με το αναπνευστικό σύστημα και εκδηλώνονται με δύσπνοια (δυσκολία στην αναπνοή), με βήχα, με “βάρος” στο στήθος και το “σφύριγμα” της αναπνοής. Σημάδι τρίτο:  συμπτώματα που σχετίζονται με το κυκλοφορικό και εκδηλώνονται με τη θολή όραση, τη ζάλη, την ταχυπαλμία, και τη δυσκολία στην ακοή.

Αν νοιώσουμε τα παραπάνω συμπτώματα πως πρέπει να δράσουμε;

Μ.Ε.:
Θα πρέπει άμεσα να λάβουμε αδρεναλίνη (επινεφρίνη) εννοείτε πάντα αφού έχουμε δεχτεί κέντρισμα (γέλια) και παρατηρήσουμε τα συμπτώματα που προαναφέραμε.



Συνεχίζεται...

1 σχόλιο:

  1. NA PW OTI O K ERGAZAKIS HTAN STO TMIMA POU EKANE APEYESTHITOPOIISH SE MELLISES KAI SFHKES STO LAIKO NOSOKOMEIO POLU EMPEIROS KAI KALOS GIATROS ALA KAI KATAPLIKTIKOS ANTHROPOS

    ΑπάντησηΔιαγραφή