Translate

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Εμπειρίες ενός Μελισσοκόμου




΄Οταν είσαι αρχάριος, νεοεισερχόμενος σε έναν χώρο, τα ερωτήματα που σου γεννιούνται είναι πολλά. Στη μελισσοκομία είναι πολλά, μα πάρα πολλά. Και αυτό γιατί η μελισσοκομία συνδυάζει πολλά πράγματα μαζί. Το να ψάχνεις μέσα από μια πληθώρα εγχειριδίων χωρίς να ξέρεις ποιο είναι το καλύτερο για τις ανάγκες σου δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα καθώς μπορεί να σπαταλήσεις χρήματα για τα οποία ίσως μετανιώσεις -προσωπικά δε μετανιώνω ποτέ για τα βιβλία που αγοράζω ακόμα κι αν δεν καλύπτουν ή δεν χορταίνουν την αναγνωστική μου αδηφαγία- συνάμα να σπαταλήσεις πολύ κόπο και χρόνο.
Κυκλοφορούν πολλά καλά βιβλία για αρχάριους μελισσοκόμους. Όμως τα περισσότερα σε βάζουν απότομα σε μονοπάτια αναφερόμενα σε μελισσοκόμους σε προχωρημένο στάδιο δυστυχώς χωρίς πολλές επεξηγήσεις, χωρίς πολλές αναλύσεις (αναλύσεις όμως που τις χρειάζεσαι γιατί είσαι νέος, ωραίος και με όρεξη).
Το πρόβλημα κτήσης της μελισσοκομικής γνώσης διογκώνεται όταν όροι δυσνόητοι, θεωρίες δύσκολης εφαρμογής και ακατάλληλες πηγές δυσχεραίνουν το έργο σου κατά τα πρώτα βήματα τα οποία είναι και τα πιο σημαντικά.
Ο Δημήτρης Καρακούσης αυτό που πετυχαίνει στο βιβλίο του είναι να συγκαταλέγει πολλά εργαλεία, τα εξαρτήματα και τις γνώσεις που χρειάζονται για να ασκήσεις μελισσοκομία. Γράφοντας ο συγγραφέας σε πρώτο πρόσωπο δεν θα αργήσεις να ταυτιστείς με το κεντρικό πρόσωπο του βιβλίου, έναν αρχάριο μελισσοκόμο. Οι ερωτήσεις του, σίγουρα και δικές σου. Οι απορίες του, σίγουρα και δικές σου. Τα λάθη του, ίσως να τα έχεις ή να τα κάνεις κι εσύ. Αυτό όμως που μπορεί να μην έχεις εσύ είναι έμπειρους μελισσοκόμους που να μπορείς να συναναστραφείς μαζί τους, παλιές καραβάνες όπως λέμε, πρόθυμους να σε εξυπηρετήσουν, να σου μάθουν μέσα από τα λάθη σου και να σε προστατέψουν από κακοτοπιές.
Αν θέλετε την προσωπική μου γνώμη μακάρι να ήταν αυτό το πρώτο μελισσοκομικό μου βιβλίο. Μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, διάλογους που δεν παρεκκλίνουν στο ελάχιστο από τον στόχο της εκπαίδευσης ενός αρχάριου μελισσοκόμου, περιηγείσαι ευχάριστα σε μελισσοκομικά μονοπάτια δίχως να χάσεις την πορεία σου.
Ο χειμώνας είναι μια εξαιρετική εποχή για ανασύνταξη, κατασκευές, σχέδια και σαφώς διάβασμα.

Το προτείνω ανεπιφύλακτα και σε αρχάριους και σε προχωρημένους μελισσοκόμους. Αν με ρωτήσετε γιατί και στις δύο κατηγορίες θα σας απαντούσα με ένα παλιό γνωμικό: "Όσο διαβάζω ανακαλύπτω πως δε γνωρίζω τίποτα!"

Καλή ανάγνωση!

Τίτλος: Οι Εμπειρίες ενός Μελισσοκόμου
Συγγραφέας: Δημήτρης Καρακούσης
Εκδόσεις: Αθ. Σταμούλης
ISBN: 978-960-351-945-4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου