Translate

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Αναφυλαξία και Υμενόπτερα - Θεόδωρος Ι. Ρέντεσης


Αναφυλαξία και Υμενόπτερα - Θεόδωρος Ι. Ρέντεσης*

Εξώφυλλο Αναφυλαξία και Υμενόπτερα
 Έπεσε στα χέρια μου σχετικά πρόσφατα το βιβλίο "Αναφυλαξία και Υμενόπτερα". Καταπληκτικό βιβλίο! Αν και εκ πρώτης όψης μοιάζει με ιατρικό βιβλίο, δεν είναι μόνο αυτό. Πρόκειται για έναν επεξηγηματικό οδηγό, που σκοπό έχει να ενημερώσει το ευρύ κοινό και τους μελισσοκόμους για τα αναφυλακτικά επεισόδια που μπορούν να μας προκαλέσουν τα υμενόπτερα.
Σε αυτό το βιβλίο μου άρεσαν πολλά πράγματα. Θα αναφέρω κάποια από αυτά ως δείγμα διαφορετικότητας. Το πρώτο είναι πως παρόλο που υπάρχουν ιατρικοί όροι όπως για παράδειγμα η λέξη "πόμφος", δίδεται ορισμός και επεξήγηση με τελικό αποτέλεσμα την κατανόηση της λέξης.
Ρέντεσης Θ.
Το δεύτερο που με εξέπληξε ήταν πως σε αυτό το βιβλίο υπάρχει κλίμακα διαβάθμισης του πόνου που δημιουργούσε το εκάστοτε υμενόπτερο στους πραγματικούς νυγμούς. Αν δεν κάνω λάθος στην ελληνική βιβλιογραφία δεν υφίσταται κάτι παρόμοιο.
Ρέντεσης Θ.
Ομολογώ πως την πρώτη φορά που έπιασα στα χέρια μου το βιβλίο τούτο αναρωτήθηκα: είναι δυνατόν ένας Γενικός Ιατρός να γράψει για τα Υμενόπτερα; Κατόπιν όμως απάντησα στον εαυτό μου: Ναι είναι δυνατόν! Οι μελισσοκόμοι σκαρφαλώνουμε στις πιο απόκρυμνες πλαγιές, σε ουρανόζωγραφισμένα καλντερίμια, ευωδιαστά από τα βότανα και όχι από τα καυσαέρια, κινδυνεύουμε να γίνουμε έρμαιο του χρόνου σε περίπτωση αλλεργικού σοκ. Σε μια τέτοια ανεπιθύμητη κατάσταση το πλησιέστερο ιατρείο είναι ένα αγροτικό ιατρείο και άντε στην καλύτερη περίπτωση το Κέντρο Υγείας. Είναι πολύ σημαντικό εάν δεν έχουμε μαζί μας επινεφρίνη να προλάβουμε να φτάσουμε έως εκεί ωώστε να μας παρασχεθεί η κατάλληλη αγωγή. Με λίγα λόγια θέλω να πω πως τα Αγροτικά Ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας είναι πολύ σημαντικά κομμάτια της παρεχόμενης υγείας. Το αναφέρω διότι με τον υγειονομικό Καλλικράτη που ζούμε, με τις συγχωνεύσεις των ιδρυμάτων δημιουργείται ένα κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας σε όλη την κοινωνία.
Σε σχετική επικοινωνία που είχα με τον κύριο Ρέντεση το συγγραφέα του παρόντος βιβλίου μου είπε πως ασχολείται ερευνητικά πολλά χρόνια με τα υμενόπτερα και όπως προανέφερα για την κλίμακα έντασης πόνου ο κύριος Ρέντεσης υπέβαλε τον εαυτό του σε ηθελημένα κεντρίσματα για να καταγράψει τον χαρακτήρα του πόνου αλλά και την εκάστοτε αλλεργική αντίδραση. Πρόσφατα έγινε κάτοχος λίγων κυψελών. Του εύχομαι από καρδιάς να τις πολλαπλασιάσει και κάθε χρόνο να είναι γεμάτες με υγεία και μέλια.
Το βιβλίο Αναφυλαξία και Υμενόπτερα δεν πρέπει να λείπει από καμία μελισσοκομική βιβλιοθήκη. Το προτείνω ανεπιφύλακτα!

Ευχαριστώ τον κύριο Ρέντεση για το φωτογραφικό υλικό.

*Ο Ρέντεσης Θεόδωρος είναι Επιμελητής Γενικής Ιατρικής και ανήκει στο Κέντρο Υγείας αρχαίας Ολυμπίας - Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Πύργου Ηλείας.

Τίτλος: Αναφυλαξία και Υμενόπτερα
Συγγραφέας: Θεόδωρος Ι. Ρεντεσης
Εκδόσεις: Γιάννης Β. Παρισιανός
ISBN: 978-960-9553-02-5



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου