Translate

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Ο ´Αρχοντας των Μελισσών - Frank R. Stockton

Εσύ, ως μελισσοκόμος, είτε νέος είτε βετεράνος, πόσο συχνά ταξιδεύεις, εκτός από το να κυνηγάς ανθοφορίες, αφεσμούς και μελισσοεχθρούς, σε ρωτάω πόσο συχνά ταξιδεύεις στον μελισσοκομικό σου εαυτό; Εννοώ πόσο συχνά ταξιδεύεις στα έγκατα σου, αυτοαξιολογείς τη ζωή σου, την πορεία σου ως άνθρωπος, την εξέλιξη σου ως μελισσοκόμος και κατά πόσο έχεις αναπτυχθεί διδασκόμενος από την κοινωνία των μελισσών;
Πόσες φορές αναρωτήθηκες "Ποιος είμαι;" και με αυτή την ερώτηση πορεύτηκες σε μια νέα αρχή για να ανακαλύψεις ποιος πραγματικά είσαι μαθαίνοντας μέσα από αυτό το ταξίδι ποιος τελικά θα (ήθελες;) γίνεις;

Το παραμύθι του Αμερικανού Frank R. Stockton (Φρανκ Ρ. Στόκτον 1834-1902) γράφτηκε το 1887 και ο πρωτότυπος τίτλος του είναι The Bee-Man of Orn δηλαδή ο Μελισσάνθρωπος του Ορν. Μια μικρή παρένθεση εδώ. Τη λέξη Μελισσάνθρωπος την έχω δανειστεί από τον Θανάση Μπίκο. Αυτός ανέφερε για πρώτη φορά του μελισσοκόμους σαν Μελισσάνθρωπους και με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο αυτή η ελεύθερη μετάφραση για αυτό σκόπιμα τη χρησιμοποιώ αν και η κανονική μετάφραση από τον εκδοτικό οίκο είναι ο Άρχοντας των Μελισσών.

Ο Μπάρμπα-Μελισσός, ο ήρωας του παραμυθιού, ζούσε στο σπίτι του στη χώρα του Ορν. Το σπίτι του πραγματικά είχε μετατραπεί σε μια πελώρια κυψέλη καθώς σε κάθε σημείο του υπήρχε και από μια κηρήθρα με μέλισσες. Ο Μπάρμα-Μελισσός δηλαδή ο Μελισσάνθρωπος του παραμυθιού μας ζούσε κυριολεκτικά με τις και για τις μέλισσες.
Κάποια μέρα πέρασε από το σπίτι του ένας μαθητευόμενος μάγος. Αφού συνομίλησαν για λίγο ο μικρός μάγος του έκανε μια απλή ερώτηση.
 
-Ποιος ήσουν πριν μεταμορφωθείς σε αυτό που είσαι; Σίγουρα σου έχουν κάνει μάγια και σε έχουν μεταμορφώσει, ακούστηκε ο μικρός μάγος και από εκείνη τη στιγμή η περιπλάνηση του Μπάρμπα-Μελισσού ξεκίνησε για να μάθει ποιος ήταν στην πραγματικότητα.
Ο ´Αρχοντας των Μελισσών είναι ένας μύθος αποσκοπώντας στο να μάθει τα παιδιά φιλοσοφία. Ο Frank Stockton βασισμένος στη θεωρία της εσωτερικής φωνής (το δαιμόνιο εκείνο που όλοι έχουμε και πολλές φορές μας ψιθυρίζει) του φιλόσοφου Σωκράτη και στο μύθο του Ομηρικού Οδυσσέα βάζει σε μια διαδικασία αναζήτησης τα παιδιά να ενδοσκοπήσουν στα έσω τους και να μάθουν από αυτήν την περιπλάνηση τον πραγματικό τους εαυτό.

Ο εικονογράφος του βιβλίου είναι ο πολυβραβευμένος σχεδιαστής παιδικών παραμυθιών και όχι μόνο P.J. Lynch. Από τους πιο σημαντικούς εν ζωή σχεδιαστές.

Εγώ σε ρωτάω λοιπόν κάτι πολύ απλό... Πότε κατάλαβες για πρώτη φορά πως ήθελες να γίνεις μελισσοκόμος; Μα πριν μου απαντήσεις αφουγκράσου το ζουζούνισμα των μελισσών και στοχάσου... Μήπως πριν λάβεις την απόφαση να γίνεις μελισσοκόμος ήσουν ήδη μελισσοκόμος;


Τίτλος: Ο Άρχοντας των Μελισσών.
Συγγραφέας: Frank R. Stockton (Φρανκ Ρ. Στόκτον)
Εκδοτικός οίκος: Αίσωπος
ISBN: 960-8240-15-8

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Εμπειρίες ενός Μελισσοκόμου




΄Οταν είσαι αρχάριος, νεοεισερχόμενος σε έναν χώρο, τα ερωτήματα που σου γεννιούνται είναι πολλά. Στη μελισσοκομία είναι πολλά, μα πάρα πολλά. Και αυτό γιατί η μελισσοκομία συνδυάζει πολλά πράγματα μαζί. Το να ψάχνεις μέσα από μια πληθώρα εγχειριδίων χωρίς να ξέρεις ποιο είναι το καλύτερο για τις ανάγκες σου δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα καθώς μπορεί να σπαταλήσεις χρήματα για τα οποία ίσως μετανιώσεις -προσωπικά δε μετανιώνω ποτέ για τα βιβλία που αγοράζω ακόμα κι αν δεν καλύπτουν ή δεν χορταίνουν την αναγνωστική μου αδηφαγία- συνάμα να σπαταλήσεις πολύ κόπο και χρόνο.
Κυκλοφορούν πολλά καλά βιβλία για αρχάριους μελισσοκόμους. Όμως τα περισσότερα σε βάζουν απότομα σε μονοπάτια αναφερόμενα σε μελισσοκόμους σε προχωρημένο στάδιο δυστυχώς χωρίς πολλές επεξηγήσεις, χωρίς πολλές αναλύσεις (αναλύσεις όμως που τις χρειάζεσαι γιατί είσαι νέος, ωραίος και με όρεξη).
Το πρόβλημα κτήσης της μελισσοκομικής γνώσης διογκώνεται όταν όροι δυσνόητοι, θεωρίες δύσκολης εφαρμογής και ακατάλληλες πηγές δυσχεραίνουν το έργο σου κατά τα πρώτα βήματα τα οποία είναι και τα πιο σημαντικά.
Ο Δημήτρης Καρακούσης αυτό που πετυχαίνει στο βιβλίο του είναι να συγκαταλέγει πολλά εργαλεία, τα εξαρτήματα και τις γνώσεις που χρειάζονται για να ασκήσεις μελισσοκομία. Γράφοντας ο συγγραφέας σε πρώτο πρόσωπο δεν θα αργήσεις να ταυτιστείς με το κεντρικό πρόσωπο του βιβλίου, έναν αρχάριο μελισσοκόμο. Οι ερωτήσεις του, σίγουρα και δικές σου. Οι απορίες του, σίγουρα και δικές σου. Τα λάθη του, ίσως να τα έχεις ή να τα κάνεις κι εσύ. Αυτό όμως που μπορεί να μην έχεις εσύ είναι έμπειρους μελισσοκόμους που να μπορείς να συναναστραφείς μαζί τους, παλιές καραβάνες όπως λέμε, πρόθυμους να σε εξυπηρετήσουν, να σου μάθουν μέσα από τα λάθη σου και να σε προστατέψουν από κακοτοπιές.
Αν θέλετε την προσωπική μου γνώμη μακάρι να ήταν αυτό το πρώτο μελισσοκομικό μου βιβλίο. Μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, διάλογους που δεν παρεκκλίνουν στο ελάχιστο από τον στόχο της εκπαίδευσης ενός αρχάριου μελισσοκόμου, περιηγείσαι ευχάριστα σε μελισσοκομικά μονοπάτια δίχως να χάσεις την πορεία σου.
Ο χειμώνας είναι μια εξαιρετική εποχή για ανασύνταξη, κατασκευές, σχέδια και σαφώς διάβασμα.

Το προτείνω ανεπιφύλακτα και σε αρχάριους και σε προχωρημένους μελισσοκόμους. Αν με ρωτήσετε γιατί και στις δύο κατηγορίες θα σας απαντούσα με ένα παλιό γνωμικό: "Όσο διαβάζω ανακαλύπτω πως δε γνωρίζω τίποτα!"

Καλή ανάγνωση!

Τίτλος: Οι Εμπειρίες ενός Μελισσοκόμου
Συγγραφέας: Δημήτρης Καρακούσης
Εκδόσεις: Αθ. Σταμούλης
ISBN: 978-960-351-945-4