Translate

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Συνομιλώντας με το Μινωικό πολιτισμό.

Πριν από περίπου 1,5 χρόνο, όταν ξεκίνησα το συγκεκριμένο blog, πήρα την απόφαση να το βαφτίσω MinoanBee. Οι λόγοι που με οδήγησαν σε αυτή την απόφαση ήταν πως το βασικό μου μελισσοκομείο βρισκόταν σε μικρή απόσταση από την Μινωική πόλη της Κνωσού. Το όνομα και το λογότυπο του blog ήταν τιμή προς τους Μινωίτες μελισσοκόμους, παντού σε όλη την Κρήτη αλλά και τιμή προς τη μέλισσα. Ο Mινωικός πολιτισμός και η μελισσοκομία ήταν συνδετικοί κρίκοι της καθημερινότητας των Μινωιτών.
Πρόσφατες ανακοινώσεις έδειξαν πως οι μελισσοκόμοι Μινωίτες ήταν στο ανώτατο κοινωνικό κλιμάκιο της τότε εποχής, αλλά ίσως να θεωρούνταν και οι δίαυλοι ανάμεσα στους Θεούς και τους ανθρώπους. Σχεδόν ιερά πρόσωπα δηλαδή!
Μέχρι και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου στο Ηράκλειο Κρήτης στην αίθουσα της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου απέναντι από τα Λιοντάρια, διεξάγεται μια πρωτότυπη έκθεση καλλιτεχνών με τίτλο Συνομιλώντας με το Μινωικό πολιτισμό. Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα καλλιτεχνών όπως φωτογραφίες, αγγεία, πίνακες ζωγραφικής, εργόχειρα, έργα από φυσητό γυαλί κ.α. Που περιγράφουν την Μινωική ζωή και τους Μινωίτες.

Εγώ ξεχώρισα το έργο της κυρίας Χρύσας Βαθιανάκη (σε καμία περίπτωση δεν υστερούν τα υπόλοιπα έργα) για τον λόγο πως συνδέεται με τη μελισσοκομία με τίτλο οι Γραφές του Ανθρώπου. Κεριά μέσα σε πλαίσια και πάνω τους εγχάρακτα γράμματα (εσώγλυφα και εξώγλυφα) απεικονίζονται με τον πιο δημιουργικό τρόπο.




C.V.
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης είναι απόφοιτος
VAKALO ART & DESIGN COLLEGE (1987-1991) ενώ μαθήτευσε επί ένα χρόνο στο εργαστήρι του ζωγράφου Θανάση Στεφόπουλου. Κατά την περίοδο '90-'92 ασχολήθηκε με τη μελέτη ανατομίας των εντόμων στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας στο χώρο της βιολογίας, όπου καταγράφει εικαστικά την πολυπλοκότητα της μορφολογίας τους. Έχει οργανώσει αλλά και συμμετάσχει σε διεθνή συμπόσια τέχνης και έχει στο ενεργητικό της πολλές ατομικές εκθέσεις.
Το 2008 συμμετέχει στους αγώνες γλυπτικής "
Contest for the Landscape Sculptures of the 2008 Olympic Games" όπου αποσπά Ολυμπιακό Έπαθλο "Excellence Award" από την επίσημη Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου το 2008, (BOCOG) με το έργο γλυπτικής "LIFE CIRCLES". Στο εικαστικό έργο της Χρύσας Βαθιανάκη έχουν αναφερθεί έγκριτοι ιστορικοί τέχνης όπως ο Χάρης Καμπουρίδης, ο Γιάννης Παπαϊωάννου καθώς και η ιστορικός τέχνης κ. Ντενίζ-Χλόη Αλεβίζου. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, στο Μουσείο Χιλιετίας του Πεκίνου, στην Ελληνική πρεσβεία του Πεκίνου, στο Μουσείο "Μαρίκα Κοτοπούλη" στην Αθήνα κ.α.

Δείτε επίσης:
https://www.facebook.com/ChrysaBathianakeChryssaVathianaki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου