Translate

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

The Traveling Beehive - Η ταξιδιάρα κυψέλη

Η Ταξιδιάρα Κυψέλη
Αν οι μέλισσες μιλούσαν θα μας αποκάλυπταν τις ανάγκες τους; Τα δέντρα αν είχαν ανθρώπινη μιλιά τι θα μας ζητούσαν; Η ιστορία ξεκινάει με την ηρωίδα της ιστορίας μας, τη μέλισσα Polli. Η Polli είναι μια μελισσούλα και παρέα με μια φίλη της άθελα τους άκουσαν τη συζήτηση που είχε ένας αγρότης με τις μηλιές του. Συζήτηση; Μα και βέβαια συζήτηση! Σας κάνει εντύπωση; Σε αυτή την ιστορία όλοι έχουν κάτι να πουν. Και ο λόγος τους έχει ιδιάζουσα σημασία και βαρύτητα!
Το σπίτι της Polli
Με αυτή την ιστορία όλοι έχουμε να μάθουμε κάτι. Μέσα από τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα της ιστορίας οι μικροί μας φίλοι έχουν να μάθουν γιατί πρέπει να προστατεύουμε τη φύση, τις μέλισσες και τους άγριους επικονιαστές αλλά και γιατί τα νεονικοτινοειδή είναι επικίνδυνα.
Άλλο ένα θέμα που προκύπτει είναι το εξής: η τροφή δεν λιγοστεύει μόνο για τους ανθρώπους είναι λιγοστή και για τους επικονιαστές. Κάθε μετακίνηση γίνεται για καλύτερη διαβίωση. Είτε των ανθρώπων είτε των επικονιαστών. Πόσο άρρηκτα συνδεδεμένη είναι η ζωή των εντόμων και των ανθρώπων! Για να επιτευχθούν όμως όλα αυτά θα πρέπει να υφίσταται η επικονίαση και βέβαια η επάρκεια της τροφής! Χωρίς επικονιαστές λοιπόν, χωρίς τις μέλισσες και τους άγριους επικονιαστές δεν υπάρχει μέλλον! 
Ακολουθήστε την Polli και ταξιδέψετε μαζί της στη γνώση με την κυψέλη της.




Η Polli!!!


Ευχαριστώ τον Juan Hernaz* για την παραχώρηση του συνδέσμου για να διαβάσουμε όλοι την υπέροχη αυτή ιστορία. Juan σου εύχομαι δύναμη και υγεία σε ότι κι αν κάνεις. Η πηγές της έμπνευσης σου να είναι πάντα γεμάτες.
Η ιστορία της ταξιδιάρας κυψέλης είναι γραμμένη από τους Elena García και Manuel Ángel Rosado και η εικονογράφηση έγινε από τον Juan Hernaz. Η ταξιδιάρα Κυψέλη εκδόθηκε υπό την αιγίδα της Ισπανικής Εντομολογικής Εταιρίας, του Βοτανικού Κήπου της Gijón και του Ιβηροαμερικάνικου Κέντρου Βιοποικιλότητας.




Juan Hernaz

*Ο Juan Hernaz (Gijón, 1975) έζησε τα παιδικά και νεανικά του χρόνια ζωγραφίζοντας με μολύβια, ελαιογραφίες και βιβλία. Αργότερα, στην Σαλαμάνκα ανακάλυψε τη συναρπαστική εικονογραφία. Βλέπει το έργο του ως μια αφήγηση με διαλόγους μεταξύ των εικόνων, των εννοιών και των λέξεων. Η ιδέα του αυτή βρήκε εφαρμογή απολαμβάνοντας τη σε μεγάλο βαθμό σε κινούμενα σχέδια για θεατρικές σκηνογραφίες, σε αφίσες, στη διαφήμιση, στη συσκευασία, σε ετήσιες εκθέσεις και φυσικά σε παιδικά βιβλία.
Ο Juan Hernaz είναι πολυβραβευμένος στην πατρίδα του αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα καθώς τα έργα του αποτελούν σημείο αναφοράς.

http://www.juanhernaz.com/pre.php?l=2



Επίσης ο Juan μου έστειλε κι έναν σύνδεσμο για όσους επιθυμούν να επισκεφτούν τον παρακάτω σύνδεσμο όπου θα βρουν πολλές πληροφορίες για τις μέλισσες αλλά και ενδιαφέρουσες παραστάσεις που απεικονίζουν με κάθε λεπτομέρεια  τους άγριους επικονιαστές αλλά και πληροφορίες για την επικονίαση. Έχουν ενδιαφέρον για τους εκπαιδευτικούς (από τα μηνύματα που μου στέλνετε δεν είστε και λίγοι). Αν και οι πληροφορίες βρίσκονται στα Ισπανικά και στα Αγγλικά, μπορούν να προσαρμόσουν τις πληροφορίες και στα Ελληνικά ίσως με το Google Translator.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου